zondag 8 mei 2011

Charles Pomme in het Elysium?

LinguaLog is de afgelopen week in Parijs geweest en heeft daar weer allerlei interessante dingen beleefd.
Parijs bestond al in de Romeinse tijd en heette toen Lutetia. Die naam is mogelijk afgeleid van het Indo-Europese/Latijnse woord lutum, dat modder betekent. Het kan een verwijzing zijn naar de moerassige omgeving. De regio werd bewoond door de Parisii, een Keltische stam, waarvan de latere naam afgeleid werd: civitas Parisiorum, stad van de Parisii.

Het moet LinguaLog van het hart dat de stad haar klassieken beter kent dan Nederland. Waar vinden we buiten Rome immers een Champ de Mars: het Marsveld was de plaats waar de zegevierende legers zich verzamelden voor hun triomftocht.
Dé grote boulevard in Parijs is de Champs Élysées. Ook hier heeft men leentjebuur gespeeld bij de Romeinen. Volgens het antieke geloof ging de ziel van de mens na de dood naar de Onderwereld. De onderwereld was georganiseerd als een echte staat. Hades of Pluto heerste er en de politie werd gevormd door Cerberus, de driekoppige hond die de toegang bewaakte. Er waren allerlei afdelingen, bijvoorbeeld voor jonggestorvenen, voor vrouwen die door een ongelukkige liefde gestorven waren en voor notoire misdadigers. Er was ook een gebied waar de zielen vertoefden die een volmaakt leven geleid hadden: het Elysium, een groene vallei vol bloemen, waar het altijd lente was, en waar de zielen een volmaakt gelukkig bestaan hadden. Alhoewel, Homerus laat Achilles zeggen dat hij liever bij leven slaaf van een dagloner zou willen zijn dan een man van aanzien in de onderwereld.
Het Elysium heet ook wel de Elysische velden, en daarvan is Champs Élysées een vertaling. De Champs-Elysées waren oorspronkelijk velden en marktpleinen, totdat in 1616 Maria de' Medici besloot om de tuin van de Tuilerieën uit te breiden met een lange avenue.
Het Élysée is de ambtswoning van de Franse president. Kennelijk is er dus sinds de oudheid iets veranderd, want Achilles dacht er heel anders over. Of Franse presidenten in het Elysium thuishoren, daar moeten anderen maar over oordelen.

Wie misschien wel in het Elysium verblijft, is Charles Pomme. "Wie, zeg je?", hoor ik u vragen. In Parijs bevindt zich de begraafplaats Père Lachaise, waar Franse en internationale beroemdheden liggen. Een zelfbenoemde gids wees LinguaLog de weg naar landgenoot Charles Pomme, die er sinds 2006 begraven ligt. Of Charles Pomme een volmaakt leven geleid heeft, daar heeft LinguaLog geen mening over. Gezien zijn talent en artistiek oeuvre heeft Karel Appel zijn plaats in het Elysium zeker verdiend!

1 opmerking:

  1. Eèèèn in New Orleans had je ook een grote straat genaamd Elysian Fields!

    En die figureert dan weer prominent in Tennessee Williams' (beroemd Amerikaans schrijver) A Streetcar Named Desire ('47), waarin de hoofdpersoon op bezoek gaat bij haar zus die met haar behoorlijk fysiek gewelddadige man daar woont, op Elysian Fields, wat echt een beetje de ghetto is van de stad.

    Dat is wat ik er dan weer van weet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen